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Question Response 

Councillor Dilys Neill 

At the December 2023 planning committee, I raised some questions about 

the number of empty properties in developments which are exclusively for 

older people which are within Cotswold District. I am still awaiting a 

written response. I can provide the full text of the questions of needed. I 

have two further questions. 

 1. What is the council’s position on empty properties in general? There is 

a property in the centre of Stow, the Old Funeral Directors, & the adjacent 

Shepherds Cottage which have been empty for many years, probably ten. 

They have fallen into a state of disrepair & have been vandalised. The 

owner was required to make them safe, which was done, but they have 

been broken into again & there are beer cans etc inside. I have reported 

this on numerous occasions to the empty properties team but nothing 

further has been done.  

2. Two applications in my ward were submitted to me with a request to 

permit. They are both within 50 metres of a listed building & objectors 

questioned why a heritage statement had not been provided. In both cases, 

the application was declared invalid & a heritage statement requested. It 

seems that officers are not aware of their requirement & I would like some 

clarification about when a heritage statement is required. 

Question 1: Empty homes are monitored by the Revenues Team. There are 

premiums applied to those properties which has been empty and unfurnished 

for 2 years or more.  Legislation has recently been changed to reduce this 

period down to 1 year.  A report is due in Cabinet on 7 March outlining this 

change with proposals for the Council to implement the new legislation. 

Officers liaise with owners of empty properties and give advice where 

possible to encourage the properties be brought back. The Council used to 

have a shared dedicated resource specifically to manage and monitor long 

term empty properties, but this was a grant funded post, and the funding is no 

longer available. Officers are aware of the individual property referred to by 

Cllr Neil and considering what action, if any can be taken.   

 

Question 2: In considering the need for a heritage statement, Officers have 

regard to Paragraph 200 of the National Planning Policy Framework which 

states: 

 

‘In determining applications, local planning authorities should require an 
applicant to describe the significance of any heritage assets affected, including 
any contribution made by their setting. The level of detail should be 
proportionate to the assets’ importance and no more than is sufficient to 
understand the potential impact of the proposal on their significance. As a 
minimum the relevant historic environment record should have been 
consulted and the heritage assets assessed using appropriate expertise where 
necessary. Where a site on which development is proposed includes, or has 
the potential to include, heritage assets with archaeological interest, local 
planning authorities should require developers to submit an appropriate desk-
based assessment and, where necessary, a field evaluation.’  
 

The need to undertake a heritage statement is considered on a case by case 
basis. The size, scale, nature of the proposed development and its relationship 



with heritage assets will differ for each proposal and site. It is not therefore 

simply a case of a heritage statement being requested if a proposed 

development is located within 50m of a listed building. For example, the 

erection of a building within the historic parkland setting of a listed building 

may have an impact on the setting of the heritage asset despite the proposed 

building being 200-300m from the listed building. Equally, an extension to a 

property located within 50m of a listed building may not affect the setting of 

the heritage asset because other larger modern development lies between the 

application site and the listed building.  

 

It is therefore necessary to assess each proposal on its individual merits and it 

will not always be possible to pick up whether a heritage statement is 

required at the validation stage. Depending on the site context and the nature 

of the proposal, it may then be necessary to request a heritage statement 

during the course of the application process. 
 

For clarification, a heritage statement is different to a Design and Access 

Statement. The latter is required in the following circumstances: 

 

(a) Development which is major development, or 

(b) Where any part of the development is in a designated area, 

development consisting of – 

              (i) the provision of one or more dwellinghouses; or 

(ii) the provision of a building or buildings where the floor 

space created by the development is 100 square metres or 

more. 

 

In some instances, applicants will include a heritage assessment within a 

Design and Access Statement. 

 

Annex 2: Glossary of the NPPF states: Setting of a heritage asset: The 
surroundings in which a heritage asset is experienced. Its extent is not fixed 
and may change as the asset and its surroundings evolve. Elements of a setting 
may make a positive or negative contribution to the significance of an asset, 
may affect the ability to appreciate that significance or may be neutral. 



 

 


